Woningen in Amsterdam stijgen nog altijd in waarde

Uit recent gepubliceerde cijfers blijkt dat de prijzen van woningen in Amsterdam nog altijd oplopen. Het maakt dat de vraag naar vastgoedbeheer in Amsterdam nauwelijks afneemt en het met name voor startende, jonge gezinnen en stellen erg lastig is geschikte woonruimte te vinden. Vastgoedinvesteerders laten het vastgoed liever nog enige tijd beheren door een vastgoedbeheerder, dan dat zij de panden nu al te koop aanbieden. De verwachting is dat de prijzen dit jaar nog iets zullen stijgen, om vervolgens in de jaren daarna te stabiliseren en mogelijk zelfs iets te dalen. Die stabilisatie is mede het gevolg van de stijgende hypotheekrente, welke de afgelopen periode zo goed als verdubbeld is ten opzichte van een jaar geleden. Het maakt dat woningzoekenden minder kunnen lenen, waardoor de gemiddelde Amsterdamse woning al snel uit hun zoekgebied verdwijnt.

Makelaars in Amsterdam verkopen minder woningen dit jaar

Hetgeen opvalt bij het bekijken van de cijfers over de woningmarkt in Amsterdam, is het feit dat een gemiddelde makelaar in Amsterdam minder transacties uitvoert dan een jaar geleden. Er is sprake van een verlaging van circa 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Kijken we naar de trend van dit jaar, dan zien we dat het aantal transactie in het tweede kwartaal hoger ligt dan in het eerste kwartaal: een stijging van 32 procent. Cijfers over het derde kwartaal zijn nog niet bekend. In het tweede kwartaal werden in Gemeente Amsterdam 1.970 transacties uitgevoerd. Hierbij ging het in 1.665 van de gevallen om een appartement. Na deze appartementen zijn tussenwoningen het populairst: er werd 207 keer een tussenwoning verkocht.

Gemiddelde transactieprijs loopt wel op

Waar het aantal transacties het tweede kwartaal lager lag dan een jaar geleden, geldt dat niet voor de gemiddelde transactieprijs bij de verkoop van woningen. Gemiddeld kostte een woning in Gemeente Amsterdam 615.000 euro in het tweede kwartaal. Ten opzichte van een jaar geleden is dat een stijging van een kleine 10 procent. In lijn met deze trend neemt ook de transactieprijs per vierkante meter toe. Daar is het verschil met een jaar geleden echter groter: 12,4 procent. In het tweede kwartaal van dit jaar betaalde je gemiddeld 7.961 euro per jaar.

Woningen in Amsterdam binnen een maand verkocht

Het aantal dagen wat het duurt voordat een woning verkocht is binnen Gemeente Amsterdam is vrij constant. In het eerste kwartaal ging het om 25 dagen, in het tweede kwartaal om 24 dagen. Dit komt overeen met de gemiddelde verkooptijd een jaar eerder. Het maakt hierbij nauwelijks uit om wat voor type woning het gaat; een appartement wordt nagenoeg even snel verkocht als een tussenwoning of bijvoorbeeld een 2-onder-1-kap. Ook een vrijstaande woning, gemiddeld meer dan een miljoen waard (1.150.000) wordt nog altijd binnen een maand verkocht door makelaars in de hoofdstad.