De Jordaan, nostalgisch Amsterdam

De Jordaan Amsterdam

De Jordaan is misschien de meest bekende wijk in Amsterdam. Je komt de wijk tegen in vele verschillende nostalgische liedjes, series en boeken. In de loop der tijd is de Jordaan echter behoorlijk veranderd. Waar het vroeger vooral een wijk was waar de minder bedeelden van de stad woonden en leefden, is de wijk tegenwoordig vooral heel erg in trek bij studenten en beginnende ondernemers.

Maar wat is er allemaal te zien in de Jordaan?

In dit artikel bespreken we de belangrijkste bezienswaardigheden in deze unieke wijk in Amsterdam.

Bekijk de Jordaan vanaf de Westertoren

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden en zeer kenmerkend voor de Jordaan is natuurlijk de Westertoren. Deze 85 meter hoge toren is al ruim 380 jaar oud en is ontzettend populair in Amsterdam. Niet voor niets wordt de toren in talloze liedjes aangehaald als het ultieme symbool voor de stad Amsterdam.

De toren is voorzien van de keizerskroon van Maximiliaan van Oostenrijk. Deze kroon werd aan Amsterdam geschonken als bewijs van trouw aan de diverse Bourgondische vorsten. Overigens kun je de toren ’s zomers beklimmen en dat is zeker de moeite waard. Vanaf het balkon heb je namelijk een prachtig uitzicht over de Jordaan.

Wandelen of fietsen door de Jordaan

Altijd al eens door de Jordaan willen wandelen of fietsen? Dat is natuurlijk mogelijk. Je kunt ervoor kiezen om zelfstandig de wijk door te lopen of fietsen en alles te verkennen. De kans is dan echter natuurlijk wel aanwezig dat je bepaalde dingen mist. Bovendien is het leuk om het verhaal bij de verschillende gebouwen en straatjes te horen. Je kunt daarom ook een gids meenemen tijdens je wandeltocht of fietstocht door deze prachtige wijk.

Een gids vertelt je al lopend of fietsend de typische verhalen uit deze wijk en zo leer je langzaam maar zeker de meest bijzondere mensen kennen die hier gewoond hebben. Het is overigens ook mogelijk om de Jordaan vanaf het water te bezichtigen.

Johnny Jordaanplein

In de loop van de geschiedenis heeft deze volkswijk verschillende grootheden grootgebracht, voornamelijk zangers en zangeressen. Een van de meest bekende daarvan is uiteraard Johnny Jordaan, waarnaar dit plein genoemd is. Je vindt hier beelden van Johnny Jordaan, Johnny Meijer, Tante Leen en Manke Nelis. Er zijn plannen om hier in de nabije toekomst nog meer beelden van bekende Nederlanders uit de Jordaan aan toe te voegen.

Noorderkerk

Aan het begin van de zeventiende eeuw werd de Noorderkerk als tweede protestantse kerk in Nederland gebouwd. Dit prachtige monumentale gebouw is een bezoekje zeker waard. Het kerkgebouw is gebouwd in de vorm van een kruis en dit ontwerp is ontzettend populair geworden. Veel kerken zijn namelijk daarna volgens hetzelfde ontwerp gebouwd. Je kunt de Noorderkerk bezoeken. Er worden daarnaast diverse activiteiten in het gebouw georganiseerd en nog steeds vinden er iedere zondag protestantse kerkdiensten plaats.

Be the first to comment

Leave a Reply