Stedelijk museum

Stedelijk museum

Het Stedelijk museum in Amsterdam kent al een lange voorgeschiedenis. In 1874 werd het opgericht en geopend in een gebouw met kenmerken van de Neo-renaissance. Dit gebouw was ontworpen door architect Adriaan Willem Weissman. De invloed van de renaissance op het gebouw was te zien aan de topgevel en het aanwezige torentje.

In de begintijd werd het museum door veel mensen “Het Suassomuseum” genoemd omdat de verzameling van Suasso in het museum te bezichtigen was. Naast de Suasso-collectie herbergde het museum ook militaire voorwerpen van de Amsterdamse schutterij, Aziatische kunst en het museum voor Tijdmeetkunde.

Interieur Stedelijk Museum

Rond 1900 kwamen er interieurs uit de stijlkamers van herenhuizen aan de Amsterdams grachten in het museum. Want deze huizen werden afgebroken omdat op hun plaats de Raadhuisstraat werd aangelegd. De prachtige interieurs zijn op deze manier gered en bewaard gebleven. Vanaf 1909 ging het museum ook zelf kunst verzamelen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel kostbare museumstukken ondergebracht in een bunker bij Santpoort. Medewerkers van het museum bewaakten toen bij tourbeurt de verzameling en redden deze van een ondergang.

In de loop van de tijd zijn er verschillende vleugels aan het museum gebouwd en regelmatig werd er ook weer een gedeelte gesloopt. Sinds1895 bevind het museum zich aan de Paulus Potterstraat nabij het Museumplein in Amsterdam Zuid. Hier zijn ook het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum gesitueerd.

Renovatie Stedelijk museum

Ruim 10 jaar geleden is het Stedelijk museum een heel aantal jaren gesloten geweest. Deze sluiting van het museum in 2003 was noodgedwongen. Want volgens de brandweer was de veiligheid niet langer gewaarborgd en was renovatie noodzakelijk. Zo was er bijvoorbeeld nog geen airconditioning aanwezig en er was te weinig gedaan aan onderhoud. Daarnaast was er inmiddels ook te weinig ruimte om allerlei belangrijke werken uit de collectie permanent te laten zien aan het publiek.

Tijdens de renovatieperiode is het museum een “museum zonder muren” en is het met verschillende workshops, lezingen en presentaties zichtbaar gebleven op verscheidene plaatsen in Amsterdam. Als gevolg van deze muurloze periode is het museum eigenlijk ook enigszins een andere weg ingeslagen. Men begon de relatie tussen het museum en zijn omgeving te onderzoeken en dit resulteerde in allerlei tentoonstellingen zoals “Mapping the Studio”. In 2012 werd het museum weer geopend.

Motto Stedelijk Museum

Dit museum voor klassieke moderne en hedendaagse kunst wordt internationaal beschouwd als een van de meest invloedrijke musea voor de twintigste-eeuwse kunst. Werd er in de begintijd slechts hedendaagse kunst getoond, vanaf 1909 is dit uitgebreid met fotografie en design. Het museum stelt zich al vanaf zijn begintijd als doel om een vinger aan de pols van de tijd te houden door middel van de tentoonstellingen en verzamelingen. Het motto is dan ook een citaat van Bertold Brecht : “ Het is democratisch om van een kleine kring van kenners een grote kring van kenners te maken”.

Vanaf de begintijd tot nu zijn bijna 90.000 objecten verzameld. In deze grote verzameling bevinden zich vrijwel alle stromingen van de 20ste en 21ste eeuw. Accenten liggen vooral op “De Stijl”, “Het Bauhaus”, “CoBrA”, “Popart”, maar ook op bijvoorbeeld het neo-impressionisme.

De collectie is van het museum is onder te verdelen in verschillende deelcollecties zoals bijvoorbeeld : “schilderkunst”, “beeldhouwkunst”, “prenten en tekeningen”, “fotografie” en “sieraadontwerpers”.

Tentoonstellingen Stedelijk museum

Op de website van het museum is te lezen welke tentoonstellingen te zien zijn. De tentoonstellingen zijn onderverdeeld in een vaste collectie en collectiewisselingen. Ook is hier te lezen welke tentoonstellingen er zijn geweest en welke de komende tijd worden verwacht. De wisselingen van de collectie vindt het hele jaar door plaats, zodat het steeds weer interessant is om een bezoek te brengen aan het museum.

De vaste opstelling

De vaste opstelling bevindt zich door het gehele museum heen. Op de begane grond is de “Oudbouw” te zien, beeldende kunst van 1860-1960. Een aantal hoogtepunten uit de beeldende kunst zijn hier permanent aanwezig. Het gaat dan bijvoorbeeld om werken van “Piet Mondriaan”, “Karel Appel”, “Max Beckmann”, enz. Daarnaast is op de begane grond ook een vaste opstelling aanwezig van de vormgeving uit de oudbouw. Hier zijn allerlei meubelen, sieraden, textiel, enz. van 1900 tot nu te bekijken. Een hoogtepunt is hier de “Harrenstein slaapkamer” van Gerrit Rietveld.

Op de eerste verdieping ziet men uit de oudbouw de beeldende kunst van 1960 tot heden. Hier zijn allerlei bekende en onbekendere werken te bezichtigen zoals bijvoorbeeld werk van “Bruce Nauman” en “Roderick Hietbrink”. De nieuwe vleugel laat tenslotte werk zien van allerlei internationaal bekende hedendaags kunstenaars en ontwerpers. De benedenzaal in de nieuwe vleugel is de grootste open tentoonstellingszaal in Nederland. De oppervlakte van deze zaal bedraagt dan ook maar liefst 1100 m2.

Recente ontwikkelingen

Het museum blijft continu nieuwe kunstwerken tentoonstellen. Zo is er in 2015 naar aanleiding van tentoonstelling “On the Move”, werk gekocht van zo’n tien kunstenaars. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een video-installatie, een installatie voor de roltrap en andere publicaties. Met deze aankopen toont het museum zijn veelzijdige en multimediale karakter. Er wordt aandacht gegeven aan nieuw talent, maar ook aan werk van kunstenaars die al verder zijn in hun carrière. Omdat ook kunstenaars de laatste jaren steeds meer gebruik maken van de digitale media, wil het museum hier zeker aandacht aan schenken.

Bezoek Stedelijk museum

Een bezoek aan het Stedelijk Museum is aan te raden voor jong en oud. Ook gezinnen met jongere kinderen kunnen zich hier zeker vermaken. De educatie van kinderen krijgt namelijk ook veel aandacht. Zo kunnen er kunstige creaties gemaakt worden tijdens de verschillende workshops, er kan heerlijk gewerkt en van alles geprobeerd worden in het familielab, of er kan worden deelgenomen aan diverse rondleidingen of andere activiteiten. Voor kinderen tot en met 18 jaar is een bezoek aan het museum gratis.

Be the first to comment

Leave a Reply