Magna Plaza

MagnaPlaza

Magna plaza het voormalig hoofd-postkantoor van Amsterdam, vlak achter de Dam. Een gigantisch gebouw met een prachtige architectuur. Al zou je er niet komen om te winkelen dat is het wel om de neostijlen te bekijken. De bouwstijl die is toegepast door Cornelis Hendrink Peters, rond 1895-1899.Overal waar je heenkijkt zie je natuurstenen met peervormige torens, in de volksmond wordt het gebouw ook wel de ‘Perenburg’ genoemd.

Zodra je een stap in het gebouw zet wordt je overweldigd door de enorme hal. De centrale hal geeft een enorme allure aan het gebouw, vooral door de enorme lichtkoepel die boven je hangt. Wat een prachtige lichtinval geeft aan de hal.

De centrale hal wordt gedragen door gigantische pilaren die systematische verspreid staan. Tussen de pilaren hangen grote bogen die de nodige onsteuning geeft.

Het Magna Plaza gebouw behoort tot de Nederlandse UNESCO-monumenten

Na een grote verbouwing door projectarchitect Hans Ruijssenaars opende Magna Plaza in 1992 zijn deuren. Maar het gebouw had een flinke verbouwing achter de rug. Van buiten was er weinig aan de hand, hier werd alleen schoongemaakt, gerepareerd en hier en daar gerestaureerd. Het gebouw werd van binnen helemaal uitgebroken, de decoraties werden behouden en de dragende bogen. De lichtkap werd groter gemaakt om de lichtinval te accentueren.

De winkels die er zijn gevestigd zijn internationaal bekend en merkbeleving past uitstekend bij het prachtige gebouw. Een voorbeeld van de gevestigde winkels zijn; Lacoste, Sissy Boy, Amercian Today, Gsus, Men at Work en Mango.

Be the first to comment

Leave a Reply