Amsterdam Dungeon

Amsterdam Dungeon

Amsterdam is oud en de historie rijk. Maar de glorieuze geschiedenis van de bourgeoisie en de edellieden die je kunt bewonderen in de vele musea van onze hoofdstad, had ook een duistere zijde. Grote steden waren namelijk vaak het toneel van armoede onder het ‘gewone volk,’ ziektes zoals de pest of ‘zwarte dood,’ gekken, en dood en verderf, maar ook van corrupte terechtstellingen, martelingen van gevangenen en openbare executies.

Wist je bijvoorbeeld dat in vroeger tijden de bizarre overtuiging heerste dat een simpele man of vrouw zonder marteling de waarheid niet zou spreken? Vraag is alleen wat de waarheid dan nog is als de martelaar pas stopt bij het ‘goede antwoord.’ Maar folteringen waren niet alleen een methode om mensen aan het praten te krijgen, het werd ook regelmatig opgelegd als straf, al dan niet met de dood tot gevolg, zoals bij Balthasar Gérard nadat hij Willem van Oranje had vermoord.

Amsterdam Dungeon: vijf eeuwen aan duistere geschiedenis

Naast steden als Londen en Berlijn, heeft ook Amsterdam een Dungeon. De tour toont bezoekers vijf eeuwen aan schaduwzijde van de Amsterdamse geschiedenis, die grofweg in de Middeleeuwen beginnen en tot de negentiende eeuw duren. De route leidt je langs verschillende ruimtes, waar acteurs in korte shows bepaalde gebeurtenissen naspelen, die gebaseerd zijn op waargebeurde historische feiten. Denk aan een heksenverbranding, waarvan er daadwerkelijk zes hebben plaatsgevonden in de stad. Maar je kunt er ook een lijkenpikker tegenkomen, die verse doden opgraaft voor de medische wetenschap die de menselijke anatomie in kaart aan het brengen was. Hoewel illegaal, was dit toen ook de normale gang van zaken. Ook kun je er kennis maken met de beruchte misdadiger Zwarte Jan in het anatomische theater, waar hij, hopelijk na zijn dood, wordt ontleed door een zuster.

En wist je dat het oude galgenveld langs het IJ een waarschuwing voor de mensen was en als symbool voor juridische autonomie werd gezien? Na 1795 werd deze manier van executeren echter zijn nek omgedraaid met het uitroepen van de Bataafse Republiek. Maar de acteurs laten ook de ontberingen aan boord van een zeeschip van de VOC zien. Verder kunnen bezoekers in de Dungeon een kijkje nemen in een martelkamer, een rechtbank met dubieuze rechtspraak, meer weten komen over het bloederige spoor van de Spaanse Inquisitie en verdwalen in een spiegeldoolhof of de smalle steegjes van de oude stad. Kort door de bocht zou je deze bezienswaardigheid kunnen omschrijven als een leerzaam spookhuis of een griezelige geschiedenisles, maar hoe luguber het misschien ook lijkt, interessant is deze kant van onze geschiedenis wel.

Hartje binnenstad

De Amsterdam Dungeon is gelegen aan het Rokin, middenin het centrum van de stad en nabij de Dam, waar in de zestiende eeuw daadwerkelijk iemand ter dood veroordeeld is op verdenking van hekserij. Bij de ingang staan verschillende verklede acteurs en actrices, sommige als bedelaars onder de etterende zweren, andere als rijke burgers. Zij vormen de ontvangst voor de bezoekers van de attractie en proberen voorbijgangers te verleiden om een kijkje te komen nemen. De tour zelf, dus zonder het wachten, duurt ongeveer 80 minuten en is toegankelijk vanaf tien jaar en ouder. Kinderen tot en met twaalf jaar moeten onder begeleiding.

Be the first to comment

Leave a Reply