Amsterdam Noord

Amsterdam Noord

Amsterdam Noord, de wijk in het noorden van de Nederlandse hoofdstad, heeft bezienswaardigheden, culturele hotspots en musea. Wat is er op cultureel gebied allemaal te beleven in Amsterdam Noord?

Noorderlicht café

Noorderlicht is een cultureel café restaurant met een mooi cultureel programma dat het hele jaar door plaatsvindt. Als het lentezonnetje doorbreekt, is Noorderlicht elke dag geopend vanaf 11:00 uur. Je kunt er terecht voor een lunch en een diner. Als je Noorderlicht bezoekt, bezoek je ook meteen de NDSM-werf, een oude scheepswerf met zo’n honderd creatieve bedrijven en ateliers.

Kromhouthal

Kromhouthal is de evenementen locatie met meerdere functies aan de IJ-oever. Vroeger was dit een fabriek met de machines van STORK en KROMHOUT die op volle toeren draaiden. De rauwe uitstraling van de fabriekshal is gebleven. Het glazen plafond is 15 meter hoog, de stalen constructies die nog steeds staan, hijskranen en de lengte van 140 meter geven de hal voor elk evenement een unieke ‘look and feel’.

Noorderparkkamer

Het Noorderpark heeft een culture huiskamer, die de Noorderparkkamer wordt genoemd. Het is een plaats waar mensen elkaar ontmoeten. Het paviljoen is van hout en heeft een schuifwand die kan worden geopend, waardoor het verandert in een podium.

IJhallen-Vlooienmarkt

In de IJhallen kun je iedere eerste zaterdag en zondag één van de sfeervolste en grootste vlooienmarkten van het land bezoeken. Het evenement is gevestigd op de oude locatie van NDSM-werf en er staan iedere maand honderden kramen opgesteld.

Dansmakers

Dansmakers ontstond in 1993 onder de naam DansWerkplaats Amsterdam (DWA). DWA ontwikkelde zich tot Dansmakers, een productiehuis en werkplaats die dans produceren met een eigen podium. Dansmakers staat voor onderzoek, productie en presentie en een eigen podium, waarop je kunt zoeken, falen en schitteren. Dit doet Danssmakers in een open haven waar de makers en het publiek elkaar kunnen ontmoeten.

EYE museum

Het EYE museum is in april 2012 verhuisd naar het nieuwe onderkomen aan de IJ-oever. Het nieuwe pand is ontworpen door het Weense architectenbureau Delugan Meesl Associated Architects. Het gebouw is spectaculair en is dan ook enthousiast door de pers en het publiek ontvangen. EYE heeft als doelstelling het ‘huis van de film’ te zijn, een museum met van alles te zien en te doen als het om film gaat.

Buiksloterkerk

Het oudste monument van Amsterdam Noord is de Buiksloterkerk. Wijkbewoners hebben het beheer van het gebouw overgenomen, toen men stopte met het verzorgen van kerkdiensten. Er is door de bewoners een stichting opgericht die als doel heeft het monument goed te behouden door middel van goed onderhoud.

M-LAB

Sinds vijf jaar is aan de Noordelijke IJ-oever M-Lab gevestigd. Dit is een laboratorium voor nieuw en vernieuwend musical theater. Het doel is om het publiek en de makers een nieuwe vorm van musicaltheater te laten zien en ervaren. Daarbij wordt uitgegaan van de Nederlandse musicalcultuur. Er wordt gewerkt met een wisselend team creatieve mensen om het genre in de breedte te kunnen blijven vernieuwen. Dit team zoekt steeds de de grenzen op.

NDSM werf

NDSM Werf kan worden gezien als één groot laboratorium voor kunst en cultuur. Op deze werf wordt nog steeds kunst bedacht en gemaakt. Daarnaast maken de kunstenaars innovatieve kustwerken. Je kunt hier echt iets nieuws ontdekken. Dit is de plaats war Robodock en het oever op ’t IJ festival groot werden. De openbare ruimte wordt gebruikt om te experimenteren met monumentale kunst in de openbare ruimte.

Tolhuistuin

De Tolhuistuin is gevestigd in het voormalige bedrijfsrestaurant van Shell en bestaat uit het grote paviljoen. Dit paviljoen bestaat uit drie zalen, twee ruimtes die gebruikt voor tentoonstellingen en twee dansstudio’s. Verder zijn er kantoren en het café-restaurant Staal gevestigd. Dit café-restaurant is gevestigd aan het water. Naast het paviljoen bestaat de Tolhuis tuin uit een park en vier kleinere gebouwen, het Reservaat, Villa Abspoel, het Poortgebouw en de Staalvilla.

In het Paviljoen zal in de toekomst een breed cultureel programma worden aangeboden. Met Paradiso wordt samengewerkt voor de muzikale programmering. In de andere vier gebouwen van de Tolhuistuin zijn kantoren en werkruimtes gevestigd waar bijvoorbeeld architecten, ontwerpers en kunstenaars werken.

Be the first to comment

Leave a Reply