Het Spiegelkwartier

Spiegelkwartier Amsterdam

Deze wijk stamt af van vroeger, al waren er toentertijd weinig kunst-en antiekhandelaren aanwezig die hun producten te koop zetten. Het ging in het verleden voornamelijk om gevestigde ambachtslieden, welke in de Spiegelstraat goed hun handel konden verkopen met betrekking tot meubelreparaties of bijvoorbeeld horlogemakers.

Begin 1900 kwamen er steeds meer handelaren terecht die winkeltjes opbouwden met kunst- en antiek erin. Naarmate de handelaren gingen handelen vanuit de Spiegelstraat, des te meer winkeltjes erbij kwamen totdat de Spiegelstraat een echte straat werd voor kunst- en antiek liefhebbers, met ook voldoende galerieën te bezichtigen. Zo is de straat uitgegroeid tot het Spiegelkwartier.

Waarom men vroeger de naam ‘Spiegelkwartier’ heeft gegeven, is nu wel duidelijk. Het heeft te maken met de wijk waarin het ligt (Spiegelwijk) en de handelaren die zich hier hebben gevestigd (kwartier).

Gevestigde handelaren

Op dit moment zijn er ongeveer 70 kunst- en antiekhandelaren die een breed assortiment hebben om aan te bieden aan hun bezoekers. Hierbij denkend aan bijvoorbeeld oude meubelen, bepaald glaswerk, zoals glas van Romeinse afkomst, Delftsblauw aardewerk (hoe kan het ook anders). Maar ook kan er gedacht worden aan de vele galerieën die de wijk heeft en waarbij er kunst wordt aangeboden, maar ook sieraden, zelf gemaakt.

Van oud naar nieuw, alles is er wel te vinden voor jong en oude bezoekers aan de wijk. Tussen het winkelen door is er volop gelegenheid om wat te eten en/of te drinken in een leuk cafeetje. Vele toeristen, maar natuurlijk ook ons eigen volk, kijken hun ogen uit als ze in Amsterdam de Spiegelwijk bezoeken. Zoveel handelaren in 1 wijk is ongekend en maakt het een uniek uitje in onze hoofdstad! En dan ook nog omgeven door oude, echte typische Hollandse huizen! Alsof u zich in een museum waant, zo mooi!

Amusement

Een paar keer per jaar wordt er open huis georganiseerd. Men kan dan komen genieten van de allernieuwste kunstartikelen of bijvoorbeeld een kijkje nemen in de nieuwigheden van de antiekwereld. Door diverse galerieën te bezoeken, neemt men een kijkje in de wereld van de kunstenaar. U kunt de kunstenaar bijvoorbeeld aan het werk zien gaan, vragen stellen, lezingen volgen en speciale tentoonstellingen komen bekijken. Voor ieder is er wel iets leuks te vinden en kan het toch nog een erg interessante dag worden!

Kortom, houdt u van kunst en antiek en vind u het, naast uw bezoek aan andere musea in Amsterdam, leuk om meer te zien? Dan is de Spiegelwijk een aanrader!

Be the first to comment

Leave a Reply