Hoe verduurzaam je in Amsterdamse kantoren?

Met name in onze hoofdstad zijn er steeds meer initiatieven om te verduurzamen. Duurzaamheid is ook in 2020 weer een belangrijk thema. Helaas lopen kantoorgebouwen nog vaak een beetje achter. Hoe verduurzaam je in een kantoorgebouw? Daar gaat dit artikel over.

Verlichting

Led-verlichting is tegenwoordig sfeervol en zie je daardoor steeds vaker in kantoren terug. Ook is led-verlichting voldoende bestand tegen de kou en is er geen opwarmtijd zoals bij alternatieven. Ideaal wanneer je verlichting vaker in- of uitschakelt. Led-verlichting verduurzaamt het kantoorgebouw en is goed voor de portemonnee. De meeste lampen verdien je al binnen het jaar terug. Vanaf dat moment bespaar je keihard op de energierekening. Iedere maand weer!

Isolatie en verwarming

De verwarming verbruikt veel energie in gebouwen. Door na te denken over isolatie en manieren waarop je verwarmt, is het mogelijk om veel energie te besparen. Met name wat betreft isolatie is er veel te winnen. Huren jullie een kantoorpand of is het kantoorpand in jullie eigen bezit? Dan maakt het veel verschil als het om de isolatie gaat. In eerste instantie ben je afhankelijk van de verhuurder en in hoeverre deze bereid is te investeren in isolatie. Bij een kantoorgebouw in eigen bezit neem je de touwtjes in handen. In dit geval kun je volop investeren in isolatie en behoorlijk besparen. Nodig een specialist uit en bereken hoeveel energie er met isolatie te besparen is. Met name bij oudere gebouwen is er veel te winnen. Heb je voldoende geïsoleerd? Kijk dan naar de manier waarop er verwarmd wordt. Met welke systemen doen jullie dit en is het efficiënt? Ook hier kun je behoorlijk in investeren.

Afval inzamelen

Het inzamelen van afval is iets dat niet eenvoudig is. Toch mag je het niet vergeten. Zo is het bij duurzame koffiebekers uitermate belangrijk dat deze op de juiste manier ingezameld worden. Schoon en zonder andere rommel tussen de bekertjes. Als dit niet op de juiste manier gebeurt, kunnen bekers niet hergebruikt worden. Ze verdwijnen in dit geval in de verbrandingsoven. Spreek met elkaar af op welke manier je bekertjes inzamelt en onderzoek wat er vervolgens met de bekertjes gebeurt. Vraag bij jouw afvalverwerker na hoeveel procent van de bekertjes er daadwerkelijk wordt hergebruikt. Pas deze werkwijze ook bij andere materiaalsoorten toe. Zeker bij recyclebare materialen is dit belangrijk.

Ken jij nog meer manieren om met verduurzaming aan de slag te gaan? Bespreek het samen met jouw collega’s en maak Amsterdam een stukje groener!