Hoorwinkels van Amsterdam bieden een gratis gehoortest aan

Ineens heb je het idee dat je gehoor minder wordt. Je vindt het steeds lastiger om gesprekken te volgen en je hoort jezelf steeds vaker ‘wat zeg je?’ zeggen. Zou je een gehoorprobleem ontwikkeld hebben? Om gelijk naar een audicien te gaan om je gehoor te laten testen vind je misschien nog een stap te ver, maar wist je dat je heel gemakkelijk een gratis  hoortest kunt doen? Dan weet je direct waar je aan toe bent.

Dat je problemen hebt met je gehoor is niets om je voor te schamen. Het komt vooral voor bij ouderen, maar ook jongeren hebben steeds vaker te maken met gehoorproblemen. Dit kan komen door te harde muziek bij concerten waarbij er geen gehoorbescherming gedragen wordt. Maar ook oor aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je minder goed hoort. Het is dus zeker niet alleen een ouderdomskwaaltje en je hoeft je er dus niet voor te schamen.

Gratis hoortest

Een gratis gehoortest doen is heel eenvoudig. Eigenlijk het enige dat je nodig hebt is een computer en wifi. Om het resultaat zo betrouw baar mogelijk te maken kun je het beste luisteren met een koptelefoon op. Kies vervolgens het geluidsniveau dat voor jou het prettigst is en je kunt beginnen.

De meeste gehoortesten duren niet langer dan vijf minuten. Je weet dus al heel snel of je misschien een hoortoestel nodig hebt. Zo werkt een online gehoortest als volgt. Je krijgt een aantal video’s te zien waarop mensen een gesprek met elkaar voeren. Na afloop van het gesprek moet je vragen beantwoorden over wat er in de video besproken is. Je krijgt vier verschillende antwoorden en hier moet je een keuze uit maken. Heel gemakkelijk dus.

Hoortoestel nodig?

Steeds meer hoorwinkels in Noord-Holland bieden deze gratis testen aan. Het is een hele laagdrempelige manier om erachter te komen of je misschien een gehoor apparaat nodig hebt. Als uit de test het advies komt dat je inderdaad een hoortoestel nodig hebt, kun je vervolgens een afspraak maken bij de audicien. Bij de audicien kun je de verschillende mogelijkheden van gehoorapparaten bekijken. Ook zal de audicien nog een aantal testen afnemen en er via een gesprek proberen achter te komen wat voor soort klachten je hebt. Op basis van de klachten wordt dan besloten welke van de gehoorapparaten voor jou het beste is. Ook zal de audicien je heel goed kunnen adviseren over de kosten van een gehoorapparaat.