Op kamers in Amsterdam: drie zoektips die je écht wel kunt gebruiken

Je hebt besloten dat je op zoek gaat naar een kamer in ons geliefde Amsterdam. Tof! Weet alleen wel dat de zoektocht naar een kamer echt niet makkelijk gaat worden. Misschien heb je al wel eens rondgekeken, maar het vinden van een kamer in de hoofdstad is echt geen eitje. Het kan een lange tijd duren en ook niet elke kamer is nou echt een kamer waar je u tegen zegt. Daarom hebben wij hier drie tips voor je op een rijtje gezet die het wellicht makkelijker maken om een kamer te vinden.

1: Hartje Amsterdam is een no-go

Dat is natuurlijk wel een beetje kort door de bocht. Kom je terecht bij een kamer midden in Amsterdam? Dat is natuurlijk geweldig en heel fijn. De kans is echter groot dat je veel sneller een kamer vindt als je kijkt naar kamers die meer verder in Amsterdam liggen. Bovendien zal het een stuk goedkoper zijn als je een kamer vindt buiten het centrum, en dat is altijd fijn. Zeker als bijvoorbeeld de energiekosten erg duur zijn. Vergelijk energie ook als je op kamers gaat. Overstappen energie kan soms ook voordelig zijn. Bekijk dat dus altijd!

2: Schrijf je direct in!

In Amsterdam zijn veel kamers onderdeel van woningcorporaties. Dat betekent dat je je moet inschrijven om kans te maken op een kamer. Twijfel dus niet en schrijf je onmiddellijk in bij bijvoorbeeld Kamernet, Kamerstunt en andere aanbieders van huurwoningen. Je kan je inschrijven bij zo veel als je wil, maar let er wel op dat inschrijving bij sommigen geld kost. Bij de meesten kun je je inschrijven vanaf je 16e en blijft je inschrijving acht jaar geldig. Hoe sneller je je inschrijft, hoe groter de kans is dat je snel een kamer vindt.

3: Maak gebruik van je netwerk

Het kan ontzettend lang duren, maar via-via kunnen mensen je nog wel eens sneller helpen. Bijvoorbeeld een student die uit zijn of haar kamer gaat, kan het aan jou doorgeven en dan kun jij zijn of haar plek overnemen. Of een huishouden wat een kamer verhuurt in hun huis, die jou wel een plek gunnen. Door aan je naasten te laten weten dat je op zoek bent, kun je geholpen worden door verschillende mensen. Ook zijn sommige studentenhuizen gekoppeld aan bepaalde studentenverenigingen. Word dus lid van één of meerdere verenigingen om zo je kans op een kamer in een studentenhuis te vergroten.