Collectieve zorgverzekering: is het slim om je aan te sluiten?

In sommige situaties kom je in aanmerking voor een collectieve zorgverzekering. Collectieve zorgverzekeringen worden aan zeer uiteenlopende groepen aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die in een bepaald vakgebied werkzaam zijn, huurders of een belangenvereniging. Dit biedt in veel gevallen een financieel voordeel. Maar is dit ook voor jou wel de beste keuze? In dit artikel vertellen we je hier meer over. 

Onderzoek eerst de huidige situatie 

Om te bepalen of je echt financieel voordeel hebt van een collectieve zorgverzekering, is het belangrijk om eerst je huidige situatie te onderzoeken. Veel mensen hebben ooit een zorgverzekering afgesloten en hier vervolgens niet meer naar omgekeken. In dat geval is de kans groot dat je inmiddels geen idee hebt waar je eigenlijk maandelijks voor betaalt. Om nog maar te zwijgen over de details die in de polis staan. 

Hoog tijd om hier dus eerst verandering in te maken. Je hebt immers informatie nodig om de juiste beslissing te kunnen nemen. Onderzoek daarom goed hoe jouw situatie er nu uitziet. Hoeveel premie betaal je per maand? Welke kosten zijn allemaal gedekt? Hoe hoog is het eigen risico? Enzovoorts. 

Pas zodra je alle details op een rijtje hebt, kun je onderzoeken of het financieel voordeliger is om voor een collectieve zorgverzekering te kiezen. 

Geen korting (meer) op de basisverzekering 

Het is niet meer toegestaan om korting te geven op de basisverzekering. Hierdoor zijn collectieve zorgverzekering iets minder aantrekkelijk geworden. Zeker als je verder weinig andere kosten maakt en dus niet meer dan een basisverzekering nodig hebt. Op de aanvullende verzekeringen mogen gelukkig nog wel kortingen worden gegeven. Wie aanvullend verzekerd wil zijn, kan dus meer voordeel hebben door voor een collectieve zorgverzekering te kiezen. 

Betere service 

Het is niet alleen het financiële voordeel dat collectieve zorgverzekeringen aantrekkelijker maken. Soms zien we ook externe factoren die mensen over de streep trekken. Denk bijvoorbeeld aan een betere service en snellere hulp bij onverhoopte (gezondheids)problemen. 

Vraag om advies 

Maar hoe weet je nou zeker of een collectieve zorgverzekering echt de juiste keuze is? Het verstandigst is om gewoon advies in te winnen bij de verzekeraar. Houd hierbij je huidige gegevens goed bij de hand. Zo weet je precies hoe je nu verzekerd bent en ook of wat er verteld wordt dus aantrekkelijker of juist minder aantrekkelijk is. 

Of het slim is om je bij een collectieve zorgverzekering aan te sluiten is dus voor iedereen anders. Dit hangt van verschillende factoren af. Onderzoeken kan in elk geval geen kwaad, want in veel situaties kleeft er inderdaad een groot financieel voordeel aan. Dit geldt echter niet voor iedereen. Vergelijk daarom eerst wat er wordt aangeboden met je huidige situatie en vraag waar nodig advies, zodat je zeker weet dat je echt de juiste keuze maakt.