Paardrijden in stijl op de Hollandsche Manege

de Hollandsche Manege
de Hollandsche Manege

Als je denkt aan een goede locatie voor een manege, dan zal hartje Amsterdam waarschijnlijk niet in je opkomen. Toch kan het wel. Vondelstraat 140, grenzend aan het Vondelpark en vlakbij het Leidseplein, is de thuislocatie van de Hollandsche Manege.

De Hollandsche manege is echter niet alleen interessant om te bezoeken voor paardenliefhebbers. Het is namelijk de oudste rijschool van Nederland, en de mooiste stadsmanege van Europa.

Geschiedenis van de Hollandsche Manege

De Hollandsche Manege is aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd. In die tijd werden er rond het Vondelpark huizen voor de gegoede burgerij gebouwd. Veel van deze mensen bezaten paarden, en kregen dankzij de manege een plek om hun rijdieren te stallen. Dit is een belangrijke reden waarom de Hollandsche manege zo groot en imposant is. Architect Dolf van Gendt kreeg de opdracht de Hollandsche manege te ontwerpen. Hij liet zich veel inspireren door stijlen uit het neoclassicisme, wat duidelijk te zien is in de uiterlijke uitwerking van het gebouw.

Het is mogelijk om een tentoonstelling te bezoeken waarin je meer te weten komt over het gebouw. Ook kun je een rondleiding krijgen.

Het Levend Paardenmuseum

Op de Hollandsche manege kunnen ruiters terecht voor paardrijlessen, maar er valt nog veel meer te beleven. Er is een museum ingericht over de historie van de Hollandsche Manege, en daarbij ook over hoe er vroeger paardgereden werd. Regelmatig, ongeveer elke twee weken, worden er op zondagmiddag 13:30 demonstraties gehouden van het Vondelcarrousel. Een carrousel, waarbij er een groep ruiters zich tegelijkertijd in de rijbak bevindt en synchroon hun figuren rijden, is altijd indrukwekkend om te zien. Het Vondelcarrousel doet daar een schepje bovenop. Ruiters kleden zich in oude klederdracht en berijden hun paarden zoals ze dat vroeger deden.

Activiteiten op de Hollandsche Manege

Naast het Vondelcarrousel en de rondleiding door het gebouw zijn er ook nog andere activiteiten te beleven op de Hollandsche Manege. Op dinsdagavond van 20:00-21:00 kun je komen kijken naar de training van het Vondelcarrousel. Je kunt daarbij zelf ook plaats nemen op een dameszadel.

Voor kinderen is er ook een mogelijkheid om een speurtocht te houden, of een cursus poetsen en opzadelen te volgen. De Hollandsche Manege is ook een goede locatie voor een feestje. Ze organiseren high teaen en kinderfeestjes, eventueel gecombineerd met paardrijden. Deze moeten wel van tevoren gereserveerd worden.

Be the first to comment

Leave a Reply