Welke auto-onderdelen kun je zelf vervangen?

Alle Amsterdammers vinden het belangrijk dat zijn of haar auto goed en het liefst ook veilig blijft rijden. Om daarvoor te zorgen, is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Onderdelen slijten nu eenmaal en hebben niet het eeuwige leven. Veel mensen vertrouwen dit onderhoud toe aan hun garage, om uiteindelijk iedere keer weer een beetje te schrikken van de rekening. Dit terwijl het heel goed mogelijk is om sommige klussen zelf uit te voeren. Welke auto-onderdelen kun je zelf vervangen?

Niet alles

Eén van de grote voordelen van zelf aan je auto sleutelen, is dat je zelf alle benodigde onderdelen kunt aanschaffen zonder tussenkomst van een extra schakel die eraan probeert te verdienen. Bij een leverancier als euautoonderdelen.nl koop je alles wat je voor jou auto nodig hebt. Let er daarbij op dat er wel degelijk zaken zijn die je het beste kunt uitbesteden als je niet heel erg onderlegd bent in de autotechniek. Dan hebben we het over zaken als het koppelsysteem, de motor en elektrische componenten.

Verlichting

In principe is alles wat te maken heeft met de verlichting van je auto niet zo ingewikkeld om te vervangen. Je kunt er vaak goed bij en het is met een klein beetje kennis eenvoudig om een lamp te vervangen. Helaas ligt het bij xenon koplampen vaak wat lastiger en laat je deze beter in een garage vervangen.

Ruitenwissers

Wanneer je ruitenwissers strepen beginnen te trekken of uitgedroogd zijn, moeten ze worden vervangen. Dit is eigenlijk bij elke auto wel eenvoudig te doen. Het is een kwestie van de oude wissers uit hun klemmen trekken en de nieuwe erop schuiven.

Banden

Bij veel auto’s is in het doorgaans niet zo ingewikkeld om de banden te vervangen, bijvoorbeeld wanneer je zelf je winterbanden wilt verwisselen voor zomerbanden. Het wel handig als je dan de andere set banden op een eigen set velgen hebt zitten, dat maakt het omwisselen nog eenvoudiger.  Wanneer je auto elektronische sensoren voor de luchtdrukcontrole heeft, is het misschien beter om het aan een garage over te laten.

Motorolie

Motorolie vervangen is niet ingewikkeld. Het is een kwestie van de oude olie uit de motor laten lopen en de nieuwe erin te doen. Wat hierbij vooral belangrijk is, is dat niet elke olie zomaar geschikt is voor jouw auto. Zoek eerst op welke motorolie je precies nodig hebt (en onder welke omstandigheden welke het meest geschikt is).

Remonderdelen en schokdempers

Bij oudere auto’s kun je met de juiste instrumenten en wat basiskennis in principe de remonderdelen en schokdempers zelf vervangen. Bij moderne auto’s is het vaak wat lastiger. Laat dat geen excuus om onderhoud hieraan – ook als je het aan een garage gaat overlaten – uit te stellen, want deze onderdelen zijn erg belangrijk voor de verkeersveiligheid.

Accu

De accu van je auto kun je goed zelf vervangen met enige basiskennis. Tenzij je een start-stopsysteem hebt in je auto. In dit geval moet er naar alle waarschijnlijk ingeleerd worden, en dat kun je beter aan professionals overlaten. 

Bougies

Eén van de meer eenvoudige dingen die je zelf kunt doen, is het vervangen van bougies. Deze zijn makkelijk te bereiken en te vervangen. Toch moet je het wel met beleid doen, anders loop je risico op motorschade. Doe het dus niet zonder de nodige basiskennis.