Hoe ver is de aanleg van glasvezel in Amsterdam?

Glasvezelinternet verovert langzamerhand ons land. Op steeds meer plekken wordt glasvezel gelegd om huishoudens aan te sluiten op dit netwerk voor supersnel en stabiel internet. Ook in Amsterdam wordt hieraan gewerkt. Benieuwd hoeveel glasvezel Amsterdam inmiddels rijk is? Op het moment van schrijven kunnen zo’n 77.600 gebruik maken van glasvezelinternet als zij dat willen. Dat is zo’n 17 procent van alle huishoudens in Amsterdam. Deze huishoudens concentreren zich wel hoofdzakelijk in bepaalde stadsdelen, namelijk Amsterdam-West en Amsterdam-Oost. Het glasvezelnetwerk is nu gedeeltelijk uitgerold over negen wijken. Huishoudens hier kunnen kiezen uit zes verschillende leveranciers.

Amsterdam-Oost

Het Oostelijk havengebied van Amsterdam is momenteel al goed bedeeld wat betreft glasvezel. Het Steigereiland en IJburg hebben nu al volledige toegang tot glasvezelinternet. Momenteel is het nog zo dat in Zeeburg, de Indische buurt en de Oosterparkbuurt gedeeltelijk zijn voorzien van glasvezelinternet.

Amsterdam-West

Niet alleen Amsterdam-Oost is al redelijk goed bedeeld; dit geldt ook voor Amsterdam-West en Nieuw-West. In West is nu al een deel van de Kolenkitbuurt aangesloten. In Nieuw-West is er voor een groot deel van de huishoudens in de wijken Nieuw Sloten, Osdorp en De Aker al aansluiting op het glasvezelnetwerk gerealiseerd.

Grachtengordel

Helaas is het zo dat in het centrum van Amsterdam er nog bijna geen glasvezelinternetaansluitingen te vinden zijn. Dat lijkt natuurlijk vreemd, omdat hier vermogende mensen wonen en er heel veel bedrijvigheid is. Infrastructureel is het simpel ingewikkelder om hier glasvezel aan te liggen. De straat moet opengebroken worden om hier glasvezel in de grond te kunnen leggen, en dat is in het centrum van Amsterdam niet zo gemakkelijk. Dit is niet alleen vanwege het historische karakter van dit stadsdeel, maar ook omdat over het algemeen geldt dat hoe drukker het gebied is, hoe lastiger het is om er glasvezelinternet aan te leggen. In de toekomst zal dit uiteindelijk natuurlijk wel gaan gebeuren in centrum van Amsterdam, maar voor nu is het zo dat je het als bewoner van de grachtengordel nog zonder glasvezelinternet moet zorgen.

Amsterdam-Noord en verder

Uiteraard wordt er verder gewerkt aan de uitrol van glasvezelinternet over Amsterdam. KPN is voornemens om de komende jaren glasvezelinternet beschikbaar te maken voor 320.000 van de ruim 470.000 huishoudens in Amsterdam. Met deze uitbreiding van het netwerk is KPN begin dit jaar van start gegaan. Dit betreft ten eerste een uitrol in Amsterdam-Noord en Buitenveldert. Het gaat hierbij om zogenoemde fiber to home-aansluitingen. Met andere woorden: van de straatkast tot in de woningen. Naar verwachting kunnen halverwege dit jaar de eerste huishoudens in deze stadsdelen gebruik gaan maken van glasvezelinternet. Hierna volgen geleidelijke andere wijken in de stad. Dit gebeurt straat voor straat en wijk voor wijk en zal meerdere jaren duren voordat het volledig gerealiseerd is.

Waarom glasvezelinternet?

Internet via glasvezel is een techniek die een breedbandaansluiting van de hoogste kwaliteit biedt. Het gaat om een zeer stabiele verbinding met een enorme capaciteit én een gelijke download- en uploadsnelheid. Glasvezel is ook veel duurzamer dan het huidige kabelinternet. Dit komt omdat over de glasvezelkabel geen stroomsignaal gezonden wordt maar een lichtsignaal. Op deze manier wordt veel minder elektriciteit gebruikt dan bij andere kabels en netwerken. Dit is nodig, omdat de komende jaren de datagroei enorm blijft toenemen. Dat komt niet alleen omdat we steeds intensiever gebruik maken van het internet met diensten als Netflix en het toenemende aantal apparaten, maar ook vanwege de verdere ontwikkeling van gaming, virtual reality en artificial intelligence.