Je oprit ijsvrij houden met strooizout

Ieder jaar worden er door de overheid miljoenen kilo’s strooizout op de wegen gestrooid. Maar dat wordt alleen gedaan op grote wegen waar veel verkeer is. Voor je eigen oprit ben je bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk. Indien je geen zin hebt om een hele dag sneeuw te staan schuiven, kun je ook zelf zout strooien.

Strooizout, keukenzout of zand: wat moet je strooien?

In andere landen wordt zand gebruikt om gladheid te bestrijden, maar in Nederland gebruiken we eigenlijk altijd zout. Zout zorgt er namelijk voor dat het ijs zich niet op de weg kan nestelen, waardoor het niet glad wordt. Dat is beter als preventieve methode. Zand zorgt voor een stroeve laag over glad ijs, waardoor dit op zijn beurt weer beter geschikt is voor landen met veel sneeuwval. Bij hevige sneeuwval duurt het namelijk te lang voordat er pekel vormt wat het ijs en sneeuw wegvreet.

Zand kun je het beste gebruiken op gladde plekken waar weinig op gereden of gelopen wordt. Het zal het ijs niet doen dooien, maar maakt de weg wel beter begaanbaar. Strooizand is gratis af te halen bij de meeste gemeenten.

Strooizout is te gebruiken wanneer het niet hard vriest en werkt alleen als er veel op gelopen of gereden wordt. In principe is het zout dat de overheid strooit ook gewoon keukenzout, alleen is strooizout een stuk minder zuiver dan regulier zout. Het is daarom niet geschikt voor consumptie. Voor gebruik rondom eigen terrein is regulier zout, zoals tafelzout of keukenzout, dan wel weer geschikt. Echter is speciaal strooizout aan te raden, want dit is minder schadelijk voor het milieu en werkt beter bij lage temperaturen.

Strooizout gebruiken

Preventief strooien is effectiever dan strooien wanneer er al sneeuw ligt. Ligt er toch sneeuw? Dan kun je het beste de sneeuw eerst ruimen om vervolgens te strooien. Ook is het mogelijk om een mix van zout en zand te gebruiken. Hiermee dooit het ijs terwijl het zand ervoor zorgt dat het direct minder glad is.

Het duurt meestal een half uur voordat het zout begint te werken en het ijs begint te dooien. Er ontstaat dan een natte drab die je het beste weg kan vegen om te voorkomen dat het weer vast gaat vriezen.

Let wel op dat je niet meer zout strooit dan nodig is. Zout is namelijk enorm schadelijk voor de natuur en ook de drab die er door ontstaat bevat zout. Dit zoute smeltwater trekt in de grond en tast bomen en planten aan. Ook dieren, zoals eenden en vogels, ondervinden veel last van zout water. Voor een vierkante meter is een hand vol zout voldoende.

Preventief strooizout strooien heeft wel degelijk zin

Om succesvol preventief te strooien dien je enkele uren voor de weersverslechteringen zich gaan voordoen al te strooien. Hierdoor kan sneeuw zich niet goed hechten aan de bestrating, waardoor sneeuw en ijs later makkelijk te verwijderen is. Door preventief te strooien heb je veel minder strooizout nodig dan wanneer je gaat strooien op het moment dat het al sneeuwt of ijzelt.