Hermitage

Hermitage Amsterdam

Zoals velen weten heeft onze hoofdstad veel te bieden op cultureel vlak. Vele musea vol met Nederlandse meesters en andere kunstschatten, trekken jaarlijks miljoenen bezoekers uit binnen- en buitenland. Een relatief nieuw museum is mogelijk nog wat minder bekend bij het grote publiek, maar daarmee niet minder interessant: de Hermitage.

De Hermitage een aanwinst voor Amsterdam

De Hermitage in Amsterdam heeft in 2009 voor het eerst haar deuren geopend. In dit voormalige tehuis voor ouderen is nu één van de meest interessante musea van Amsterdam gevestigd. Centraal gelegen aan de Nieuwe Herengracht is het de perfecte uitvalsbasis voor culturele liefhebbers die tevens geïnteresseerd zijn in een stukje geschiedenis van Amsterdam. Zo zijn er een groot aantal tentoonstellingen te bezoeken met een zeer gevarieerde inhoud. Er is bijvoorbeeld veel te vinden over de historie van het gebouw, maar zo is er ook een grote collectie unieke schilderkunst te aanschouwen. Tevens is er een speciale zaal ingericht die is gericht op de betrekkingen tussen de stad Amsterdam en Rusland.

De band met Rusland

Hermitage in Amsterdam is niet het enige museum met deze naam. In Sint Petersburg staat een immens en wereldberoemd museum met dezelfde naam. Dit is geen toeval, want deze steden zijn door de eeuwen heen onlosmakelijk met elkaar verbonden geweest. Enkele eeuwen geleden is de tsaar Peter de Grote naar Amsterdam gekomen. Hij was hier zo onder de indruk van de stad, de bouwstijl en de manier van leven dat hij in Rusland ook een dergelijke stad wilde bouwen. Het gevolg hiervan was dat Amsterdam symbool heeft gestaan voor de stad Sint Petersburg in Rusland. Nadien zijn de banden altijd nauw geweest en ook tussen de beide musea vinden er regelmatige uitwisselingen van kunst plaats.

Bijzondere opening Hermitage

Het feit dat de samenwerking tussen Rusland en Nederland belangrijk is geweest in het verleden en nog steeds zo wordt gewaardeerd, blijkt uit de officiële opening. Bij deze opening waren zowel koningin Beatrix als de toenmalige Russische president Medvedev aanwezig. Dit was de bekroning op de samenwerking die inmiddels al 300 jaar voortduurde. Sindsdien is er veel gebeurd, maar nog immer is de samenwerking tussen beide musea hecht. Dit zorgt er dan ook voor dat de Hermitage in Amsterdam regelmatig topstukken van de grote broer in Rusland mag ontvangen. Dit maakt een bezoekje aan dit opmerkelijke museum alleen maar interessanter.

Grote populariteit onder het publiek

De veelzijdigheid van het museum heeft direct tot grote populariteit onder het grote publiek geleid. Na amper 2 jaar hadden al een miljoen bezoekers het museum bezocht en de recensies waren bijna allemaal eenduidig positief. Dit komt voornamelijk doordat er voor iedere doelgroep wel wat leuks te doen is. Zo is er ook een speciaal gedeelte ingericht voor kinderen, zodat deze niet alleen naar schilderkunst hoeven te kijken waarvan ze op dit moment toch nog maar weinig begrijpen. Spelenderwijs kunnen de kinderen in de Hermitage veel leren en hun kunstzinnig inzicht versterken. Hiermee vervult de Hermitage ook nog een belangrijke functie in de samenleving, waarbij cultuur al langere tijd een ondergeschoven kindje dreigde te worden.

Hollanders van de Gouden Eeuw

Zoals aangegeven is een bezoek aan de Hermitage ook een reis door de geschiedenis. Momenteel is de tentoonstelling ‘Hollanders van de Gouden Eeuw‘ een echte aanrader. Deze tentoonstelling bestaat uit 30 reusachtige groepsportretten van Nederlanders die in de Gouden Eeuw leefden. Dit was de eeuw die Nederland gemaakt heeft tot het welvarende land dat het nu is en gedurende welke periode een aantal van de grootste kunstenaars ter wereld in Nederland leefden. Een unieke ervaring om al deze kunstwerken bij elkaar verzameld te kunnen aanschouwen.

Naast een breed en laagdrempelig kunstaanbod is het museum goed te bereiken. Het ligt in het centrum van Amsterdam en is te voet, per fiets of met het openbaar vervoer uitstekend te bereiken. De prijzen zijn marktconform en liggen niet hoger dan bij andere culturele attracties in de stad. Dit geeft een breed publiek de mogelijkheid om het museum met een bezoek te vereren. Leer meer over Amsterdam, de geschiedenis van Nederland, de samenwerking van Rusland en over kunst in het algemeen. Dit is je kans om een museum te bezoeken dat net iets anders is dan al die andere musea in Amsterdam. Een bezoek aan de Hermitage in Amsterdam is absoluut niet iets waar je spijt van zult krijgen. Geniet van al het moois dat Nederland te bieden heeft.

Toegankelijkheid Hermitage

Alle zalen en faciliteiten zijn rolstoelvriendelijk. Er zijn drie invalidentoiletten. Het gebouw heeft drie publieksliften. Reserveren van rolstoelen of rollators is mogelijk en aan te raden i.v.m. beperkte beschikbaarheid, via mail@hermitage.nl

Be the first to comment

Leave a Reply