Tips voor een zolder make-over

Veel mensen gebruiken hun zolder als bergruimte, washok of logeerkamer, maar voor een zolder zijn er veel meer mogelijkheden. Dit komt omdat de zolder vaak één van de grotere kamers van het huis is. Wil je weten hoe je ervoor zorgt dat jouw zolder de mooiste ruimte in je huis is? Lees dan dit artikel met tips voor een zolder make-over.

Kies het doel van de kamer

Heb je een hobby waar je een hele kamer mee vult of wilt je oudste kind een grote eigen kamer? Een zolderkamer heeft veel opties, vandaar dat het belangrijk is om te bedenken wat je ermee wilt doen. Maak vervolgens een lijstje van wat je in deze kamer moet en wil hebben. Zo krijg je een goed overzicht van alles wat je te doen staat en haal je alles uit je nieuwe zolderkamer.

Ga optimaal om met de oppervlakte

Je zolder heeft vaak een grote oppervlakte, maar door schuine wanden is het lastig om hier iets van te maken. Wanneer je niets aan de schuine wanden doet, dan merk je dat een groot deel van de kamer niet te gebruiken is. Dit is natuurlijk erg zonde van de ruimte. Het plaatsen van een dakkapel is hier een goede oplossing voor. Hierdoor ben je direct de schuine wanden kwijt en krijg je er meer ruimte voor terug. Daarnaast is het mogelijk om een dakkapel te laten plaatsen in één dag, deze variant heet de prefab dakkapel.

Zorg voor goede lichtinval

Niemand wil in een donkere kamer zitten, vandaar dat het belangrijk is om genoeg licht te hebben. Er zijn verschillende mogelijkheden om meer licht te creëren, bijvoorbeeld het laten plaatsen van een dakraam. Wanneer een dakraam niet genoeg is, dan is een dakkapel aantrekkelijker hier zitten namelijk meerdere ramen in. Wanneer je voor een van deze opties gaat, is het ook verstandig om te kijken naar wat voor soort glas je laat plaatsen. Ga hierbij voor de duurzame keuze, zoals dubbel glas en geniet van het licht wat binnenkomt en de warmte die binnen blijft.

Zorg voor fijne leefomstandigheden 

Wanneer je de ideale zolder wilt, is het ook belangrijk dat de leefomstandigheden goed zijn op de zolder. Het is uiteraard vervelend, wanneer er bijna geen licht en frisse lucht binnenkomt en de zolder donker blijft. Om te voorkomen dat dit gebeurt, check je of de isolatie goed is. Wanneer de isolatie niet goed is, dan is het aan te raden om dit te laten doen.

Zorg dat je niet teveel betaalt

Het is een investering om een hele kamer opnieuw in te richten, hierdoor is het fijn als je ergens op bespaart. Bekijk eerst welke spullen of meubilair je al hebt en te gebruiken zijn voor je nieuwe kamer. Hierdoor hoef je niet alles te kopen en bespaar je al een deel. Heb je besloten om een dakraam of een dakkapel te laten plaatsen, dan is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Je hebt vervolgens de mogelijkheid om te vergelijken en de beste deal te kiezen. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor de kosten van het plaatsen van de dakkapel of het dakraam.