In het bezit van een grachtenpand? Dit zijn de nadelen!

Er zijn maar weinig woningzoekenden in onze historische stad die de voorkeur geven aan nieuwbouw. Natuurlijk valt de keuze hier uiteindelijk soms wel voor, maar dat is dan vaak gedreven door praktische redenen. Het is goedkoper, eenvoudiger in onderhoud en soms gunstiger qua locatie. Maar een oud grachtenpand; het is en blijft de droom van velen. Om je wel een realistisch beeld mee te geven van de keerzijde van zo’n prachtig pand, hier de risico’s maar gelukkig ook direct de oplossingen. Want die zijn er voor ieder probleem natuurlijk ook! 

De riolering

Wanneer je een oud huis koopt, koop je oude afvoeren en elektriciteit er vaak bij. Mits het natuurlijk helemaal gerenoveerd is, maar dan nog is de oude riolering vaak aanwezig. Wanneer hier goed en verstandig mee om wordt gegaan, hoeft dit geen belemmering te zijn. Maar houd er wel rekening mee dat er kans is op ontstopping. De ontstoppingsdienst Amsterdam kan je hierbij snel helpen. Zij hebben veel ervaring met de huizen in onze regio en weten in een handomdraai ook hoe ze een afvoer ontstoppen in Amsterdam. Dus ja, er is meer kans op verstopping, maar er zijn ook weer (meer) bedrijven die zich hierin gespecialiseerd hebben.

Verhuizen

Het lijkt allemaal zo leuk, zo’n grachtenpand. Totdat je het gekocht hebt en moet gaan verhuizen. Dit kan nogal een hele klus zijn, zeker wanneer het niet op de begane grond is. Nauwe trapopgangen en kleine ramen kunnen hier een uitdaging zijn. Huur dan ook altijd een ervaren verhuizer in die jou hierbij kan helpen. Vraag hem niet alleen op de dag van verhuizing zelf, maar vraag hem al vooraf langs te komen om een inschatting te geven. Ook kan hij adviseren over artikelen die echt niet mee kunnen verhuizen. Een goede reden om nieuwe te shoppen!

Als laatste is het nog goed om te weten dat het wonen in een oud pand ook vaak direct wonen in de binnenstad betekent. Iets wat heel gezellig is, maar wat door het vele éénrichtingsverkeer -als je er al mag komen met de auto- en het lastige (en dure) parkeren ook de nodige tijd en kosten met zich meebrengt. Iets wat goed is om vooraf in te calculeren en op in te spelen. Oplossingen kunnen zijn om de auto in te ruilen voor een bakfiets, of te informeren naar het aanschaffen of huren van een eigen parkeerplaats. Kortom, wonen in een historisch pand is leuk maar kent óók nadelen. Of deze opwegen tegen de voordelen? In onze prachtige stad wel!