In Nederland wonen en werken: dit moet je weten over huisvesting

Ga je op vakantie naar Nederland en breng je daarbij een bezoek aan Amsterdam? Of bezoek je Amsterdam voor zaken? Dan is de kans groot dat je deze website bezoekt om praktische informatie over hotels en het openbaar vervoer in de stad te vinden. En meer wil weten over dingen die je er kunt doen, zoals een bezoek aan een museum, festival of evenement, of een rondvaart door de grachten. De kans is aanwezig dat je de stad zo leuk vindt, dat je er wel graag voor langere tijd zou willen wonen en werken. Hieronder vinden mensen die naar Amsterdam zouden willen komen allerlei handige informatie over huisvesting in de stad.

Expats zijn welkom!

Nederland is een klein land. Maar het barst wel van de ondernemende mensen en bedrijven. Het is dan ook niet opvallend dat er in het verleden al meerdere grote migratiegolven zijn geweest, waarbij men buitenlandse medewerkers aantrok. Ook de laatste jaren is het personeelstekort in het land steeds groter geworden. Expats (zowel theoretisch als praktisch opgeleid) zijn dan ook bijzonder welkom.

Expats are always welcome in Amsterdam!

Weinig beschikbare en betaalbare woningen

Wil je in Nederland (in Amsterdam of een andere plaats) komen wonen en werken? Dan is het zaak zo snel mogelijk een woning te gaan zoeken. In het land is er namelijk een groot tekort aan zowel huur- als koopwoningen. Het kan dus een tijdje duren voordat je een woning hebt gevonden die past bij je wensen en eisen, en die je kunt betalen.

Ga je op zoek naar een koopwoning, en moet je hiervoor een hypotheek afsluiten? Houd er dan wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden gelden voor het afsluiten van een hypotheek. Je persoonlijke situatie (zoals je nationaliteit en het wel of niet bezitten van een – al dan niet tijdelijke – verblijfvergunning) bepaalt onder meer hoe gemakkelijk je een hypotheek kunt krijgen en welke regels van kracht zijn.

Wil je meer hierover weten, zoals de MCD van de Europese Unie? Dat kun je lezen in de blog ‘Kan ik als expat een woning kopen in Nederland?’ van de in Amsterdam gevestigde hypotheekadviseur Nobel Hypotheken. Omdat een hypotheekaanvraag als expat behoorlijk ingewikkeld kan zijn, wordt aangeraden je hier professioneel bij te laten begeleiden

Can you buy a house in the Netherlands and live in Amsterdam? Yes, of course! But start as soon as possible with searching for a house to rent or buy because of the tight housing market. Good luck and enjoy The Netherlands!