Willet-Holthuysen

Het Museum Willet-Holthuysen is een Rijksmonument in Amsterdam. Dit historische grachtenpand was ooit het woonhuis van kunstverzamelaar Abraham Willet en zijn vermogende vrouw Louisa Holthuysen. Bij zijn leven was Abraham Willet een enthousiast verzamelaar. Voordat hij met Louisa Holthuysen trouwde, was Willet voornamelijk geïnteresseerd in werken van hedendaagse meesters. Toen hij zijn vermogende vrouw trouwde, kreeg hij de kans om zijn collectie verder uit te breiden met voornamelijk keramiek, glaswerk, zilver, meubels en schilderijen.

Willet-Holthuysen museum

Abraham Willet was de zoon van een bekende Amsterdamse dokter. Hij groeide op aan de Keizersgracht, in een gezin waar een warme belangstelling was voor kunst, cultuur en literatuur. Levensgenieter Abraham brak zijn rechtenstudie te Leiden af om zich volledig aan zijn kunstverzameling te wijden. Daarnaast was hij een graag geziene gast in het Amsterdamse culturele leven. Zijn vrouw Louisa was het enige kind van een vermogend koopman. De jonge Louisa reisde door heel Europa met haar vader en moeder en raakte al snel geïnteresseerd in beeldende kunst, theater en literatuur. Na de dood van haar ouders erfde Louisa het huis en trouwde ze Abraham.

De collectie van het museum is zeer bijzonder en uitgebreid. Een groot deel van de attractie komt echter voort uit het huis zelf. Het gigantische grachtenpand biedt ruimte aan een damessalon en een herenkamer, een prachtige eetkamer, zonnige tuinkamer en er is zelfs een balzaal aanwezig.

Maak kennis met de bewoners

Behalve Abraham en Louisa, woonden er nog meer mensen in het huis. Tijdens je bezoek aan het museum kan je kennismaken met de kok, de knecht, de koetsier en de dienstmeid. Het echtpaar had zelfs een aantal honden om hen gezelschap te houden.

De collectie

Dankzij Louisa’s vermogen kon het echtpaar een enorme collectie verzamelen. Naast de uitgebreide kunst- en keramiekverzameling is ook Abrahams bibliotheek het bewonderen waard. De boeken zijn lange tijd in bruikleen geweest bij het Kunsthistorisch Instituut, maar tegenwoordig is de hele verzameling weer te bewonderen in het Museum zelf.

Dit Amsterdamse Rijksmonument is een van de bijzonderste musea van het land. Gehuisd in een historisch grachtenpand biedt dit museum een uiteenlopende collectie van de prachtigste werken. Daarnaast is het huis zelf ook een lust voor het oog. Het dubbele grachtenpand heeft talloze prachtige kamers en er is zelfs een balzaal aanwezig. Boek je tickets eenvoudig online en ga snel kijken hoe de 17e-eeuwse rich and famous leefden.

Niet alleen de uitgebreide collectie van kunst, literatuur, meubels en keramiek is het bekijken waard, ook in het huis zelf valt genoeg te beleven. Neem een kijkje in de keuken, of waan je even een dame van stand in de mooie damessalon. Ook de stadstuin is een ware attractie, met zijn historische bomen- en plantensoorten. Ben je uitgekeken, duik dan in de rijke geschiedenis van de bewoners. Van de kok tot de knecht tot Abraham en Louisa zelf, je zult alles te weten komen van deze bijzondere mensen.

Be the first to comment

Leave a Reply