Nieuwe Kerk

Oude kerk Amsterdam
Oude kerk Amsterdam

De Nieuwe Kerk in het hartje van Amsterdam is ongetwijfeld de drukst bezochte kerk van deze stad. Dit monumentale gebouw bevindt zich naast het Koninklijk Paleis op de Dam. Wanneer u rondloopt op de Dam kunt u niet om deze kerk heen. Want het is een opvallende verschijning met een bijzonder mooie uitstraling. De naam zou wat verbazing op kunnen roepen omdat het in het geheel geen nieuwe kerk is.

Geschiedenis Nieuwe Kerk

Al in 1410 wordt de eerste kerkdienst in dit gebouw gevierd. Om deze reden dus geen nieuwe kerk meer, maar toch wel echt een oude kerk met een lange historie. In 1898 is de Nieuwe Kerk de plaats waar koningin Wilhelmina wordt ingehuldigd. Na haar volgen ook nog koningin Juliana, koningin Beatrix en koning Willem- Alexander.

De Oranjes

Uit bovenstaande alinea is al af te leiden dat de Nieuwe Kerk in Amsterdam een belangrijke nationale functie vervult. Dit komt ook doordat de kerk pal naast het Koninklijk Paleis is gelegen. Naast een heel aantal inhuldigingen, vond hier ook het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Maxima plaats.

Interieur Nieuwe Kerk

U ziet in de kerk een schitterend koorhek met daarop twee leeuwen die het wapen van Amsterdam dragen. Daarnaast op het hek ziet u het koggeschip dat duidt op het Amsterdamse stadszegel. Het koor vervult geen functie in de protestantse eredienst, maar wordt wel gebruikt bij belangrijke gelegenheden zoals bijvoorbeeld de inzegening van een huwelijk. Dit koor en ook de kapellen rondom het koor behoren tot de oudste elementen van de kerk.

Verder vindt u in de kerk diverse monumenten gewijd aan de vroegere zeehelden. Daarnaast heeft het kerkgebouw twee orgels. In de eerste plaats is er het hoofdorgel dat een totale wand van de kerk in beslag neemt en verder ook nog een transeptorgel. Zeer opvallend in een kerkgebouw is tenslotte vaak de preekstoel. Ook deze is enorm versierd en op deze manier een echte blikvanger.

Bezoek de Nieuwe Kerk

Deze kerk is uw bezoek meer dan waard, het is werkelijk een prachtig gebouw. Het is mogelijk om te kiezen voor een rondleiding met gids door deze kerk. U zult dan veel interessante informatie te horen krijgen. Vaak zijn er naast de pracht van het interieur van de kerk zelf, ook tenstoonstellingen te bezichtigen.

Be the first to comment

Leave a Reply