Bezoeken van de Johan Cruijff ArenA: wat is hier te doen?

Johan Cruijff ArenA

De Johan Cruijff ArenA is het grootste (voetbal)stadion van Nederland. De bespeler van het stadion is voetbalclub AFC Ajax. Het stadion is opgeleverd in augustus 1996. De opening werd gedaan door Koning Beatrix tijdens de wedstrijd van Ajax tegen AC Milan, waarbij Tina Turner een concert gaf. De Johan Cruijff ArenA heette voorheen nog gewoon de Amsterdam ArenA. Die naam is afgelopen jaar veranderd in de Johan Cruijff ArenA.

Als eerbetoon aan… Johan Cruijff. Het mooie stadion biedt plaats aan bijna 54.000 toeschouwers tijdens een eredivisiewedstrijd van Ajax. Naast dat het stadion dienst doet als voetbalstadion, worden er ook andere activiteiten gehouden. Veel beroemde artiesten hebben hier een concert gegeven. Zoals Michael Jackson, David Bowie, The Rolling Stones en Armin van Buuren. Tijdens een concert mogen 60.000 toeschouwers aanwezig zijn. Daarnaast is het stadion elk jaar de thuisbasis voor de concerten van de Toppers en heeft het een.

Stadion tour volgen

Het is mogelijk om het stadion te bezoeken en hier een rondleiding te volgen. In 75 minuten wordt je rondgeleid door de ArenA. Tijdens de stadiontour kun je genieten van de mooie kleedkamer van Ajax, plaatsnemen op de stoel van de trainers en de spelers en kun je het gras ruiken vanaf de reservebank. Verder neem je een kijkje in de persruimte en het museum. In het museum zijn alle successen en overwinningen uitgestald (the Gallery of Fame) en wordt je meegenomen door de geschiedenis van de club. Spelers zijn niet aanwezig in het stadion. Zij zijn aan het trainen op het, aan de andere kant van de weg gelegen, trainingscomplex De Toekomst.

De omgeving van het stadion

In de omgeving van het stadion bevinden zich de nodige grote winkels. Zo kun je een bezoek brengen aan grote winkels zoals de MediaMarkt, de Perry Sport en H&M. Verder zijn er eetgelegenheden en kun je een lekkere kop koffie drinken.

Daarnaast ligt tegenover het stadion de Ziggo Dome en Afas Live (voorheen HMH), waar veel grote concerten worden gegeven. Het combineren van een rondleiding in het stadion met een concert in de ZiggoDome of in de Afas Live is een veelgemaakte keuze. Mocht je nog niet iets gevonden hebben, kun je altijd nog naar de grote Pathé-bioscoop in de buurt van het stadion.

Zonnepanelen voor de Johan Cruijff ArenA

In 2014 zijn er op het dak van de ArenA circa 4200 zonnepanelen geplaatst. De zonnepanelen hebben een oppervlak van bijna 7.000 m2 (dit is vergelijkbaar met de afmetingen van een voetbalveld). De gemonteerde zonnepanelen leveren jaarlijks ongeveer 930.000 kWh elektriciteit. Hiermee zouden 270 huishoudens jaarlijks kunnen worden voorzien van elektriciteit via hun energieleverancier. Met de opgewekte elektriciteit wordt in 10 procent van het jaarlijkse totale elektriciteitsverbruik van het stadion voorzien. Naast de zonnepanelen op de Johan Cruijff ArenA is het stadion energieneutraal en is het een proeftuin voor duurzame innovaties.

Be the first to comment

Leave a Reply