Noordermarkt

Noordermarkt Amsterdam

Aan de voet van de Noorderkerk ligt de Noordermarkt. De Noordermarkt is de op een na oudste markt die nog bestaat. De Nieuwmarkt is alleen een paar jaren ouder dan de Noordermarkt. Om precies te zijn, bestaat de Noordermarkt al van 1618 nog voor de Noorderkerk werd gebouwd.

In die tijd had Amsterdam net nog geen honderdduizend inwoners. De markt liep toen vanaf de bootjes zo langs het water van de Prinsengracht en hield toen in dat er allerlei potten verkocht werden tegen een zeer lage prijs.

In 1627 is de Noordermarkt officieel gedoopt tot voddenmarkt door de overheid. Omdat dit deel van Amsterdam een arme buurt was, voldeed de markt ineens aan een behoefte waar arme mensen langer al nood aan hadden. Mensen hadden niet veel geld te besteden en konden nu kleding en stoffen krijgen tegen een lage prijs. In de loop van de tijd werd de markt uitgebreid met tweedehands artikelen.

Al eeuwen jaarmarkten op de Noordermarkt

Vanaf 1640 stond de overheid toe om jaarmarkten te organiseren op de Noordermarkt. Omdat het op de Dam te vol werd met kraampjes en bezoekers besloot men om de markt uit te breiden. Tenslotte mocht iedereen verkopen die maar iets had te verkopen. Na jaren van succes werd de jaarmarkt uitgebreid naar 2 en zelfs 3 weken en gedurende die weken was je volledig vrij van schulden, bekeuringen enzovoorts. Alleen misdadigers die iets hadden uitgestoken, mochten niet op de jaarmarkt komen.

Toen de Noordermarkt iets meer dan 100 jaar bestond, werd er op de markt nog altijd van alles verhandeld tegen een zeer lage prijs. Oude kleren, beddengoed, lappen, hoeden en kant waren met de vleet te krijgen. In die tijd hoefde de marktkramers geen geld betalen, want dat bestond nog niet om op de markt te mogen staan. Vanaf 1814 kwam daar over een reglement naar boven, iedereen die op de markt wou staan, moest er vanaf dat moment een kleine bijdrage voor betalen.

Noordermarkt

Heerlijk rondstruinen tussen tweedehands spulletjes en voor weinig iets op de kop kunnen tikken, dat kan op de Noordermarkt zeker nog!

Bereikbaarheid

Als je van plan bent om naar de Noordermarkt te gaan dan hoef je enkel van Amsterdam Centraal, tram 13 of 17 te nemen die je rechtstreeks brengt tot de Noordermarkt. Afstappen bij de halte Westermarkt. Als je met de auto komt, rijd je tot de Noordermarkt en binnen een straal van één kilometer is er genoeg parkeerruimte.

Be the first to comment

Leave a Reply