Verbouwen in Amsterdam? Kies de juiste kozijnen

Als je in Amsterdam woont en van plan bent om kunststof kozijnen te gebruiken in je verbouwing, dan vergt dat een goede planning en organisatie. Je hebt te maken met allerlei partijen die daarbij een rol spelen en zult de diverse wensen en eisen met elkaar in balans moeten brengen. Dit artikel belicht kort enkele aandachtsgebieden waar je rekening mee moet houden als je in de hoofdstad een verbouwing wilt realiseren zoals vergunningen en de keuze tussen houten of kunststof kozijnen.

Commercieel of particulier

Je weet van begin af aan al of het om een bedrijfspand of woonverblijf gaat en zult daarbij rekening moeten houden met bepaalde spelregels die dan van toepassing zijn. Grofweg onderscheiden we twee soorten, een commerciële of particuliere verbouwing.

Bedrijfsruimte verbouwen

Je wilt misschien je bedrijfsruimte verbouwen, omdat de oude houten pui waar je klanten binnenkomen aan vervanging toe is. In je oriëntatie heb je waarschijnlijk de voordelen van kunststof kozijnen al afgewogen tegen houten kozijnen. Kunststof is een duurzamere oplossing en biedt een goede uitstraling tegen een redelijke prijs. Als je dan toch zo een grote ingreep doet, dan pak je naast de kunststof kozijnen natuurlijk de bijbehorende ruimte meteen aan om juist ook die nieuwe potentiële klanten naar je toe te trekken. Belangrijk is in elk geval dat je voor kunststof kozijnen vooral rekening moet houden met de aanwezige wensen en eisen van externe partijen, die een verplichtend karakter hebben. In een winkelstraat kan er een commissie in het leven geroepen zijn die mede wilt bepalen wat voor kunststof kozijnen er gebruikt moeten worden, zodat er geen wanorde ontstaat in de uitstraling van het straatbeeld. Amsterdam kent vele gebieden die een historische waarde hebben.

Woning verbouwen

Bij een woning verloopt het een beetje anders. De wensen en eisen zijn vooral gericht om te komen tot een leefomgeving die veilig, gezond en vooral ook duurzaam is. Laat je goed informeren over wat voor richtlijnen een rol spelen die specifiek van toepassing zijn in je woongebied in Amsterdam. De kunststof kozijnen die je daarbij wilt vervangen kunnen bijvoorbeeld veel hogere isolatiewaarden bieden. Het geluid van buiten wordt ook veel beter tegengehouden. Daarmee draag je voor de lange termijn bij aan de klimaatdoelstelling van de lokale overheid. Tegelijk geniet je ook van minder geluidsoverlast. Ongetwijfeld heb je met kunststof kozijnen ook veel minder verlies van warmte bij het gebruik van de verwarming of koeling bij het gebruik van de airco.

Specialistische begeleiding

Het is belangrijk dat je goed inzicht krijgt en hebt over wat het uiteindelijke resultaat van de verbouwing moet worden voor het budget wat je beschikbaar hebt. Voor alle of bepaalde facetten van een verbouwing kan het verstandig zijn om een specialist erbij te halen. Die houdt zich dagelijks bezig met Omgevingsvergunningen. Daarmee wordt door de overheid gekeken of je verbouwing aan allerlei eisen voldoet en er rekening is gehouden met de (in)directe omgeving. Een specialist kan je helpen met het voorbereiden op de vergunningsprocedures, de ontwerptekeningen, de coördinatie van de verbouwingsactiviteiten en niet te vergeten de financiële administratie. Het is niet onmogelijk om het zelf te doen, maar het vergt wel wat van je om je daarop toe te leggen als je zelf een baan hebt of gebrek hebt aan kennis of ervaring.