Wat moet je regelen voor een uitvaart?

Wanneer iemand in je omgeving is overleden komt er veel op je af. Naast het verwerken van het verlies moet ook de uitvaart geregeld worden. Gelukkig zijn er binnen de uitvaartwereld veel opties waar je uit kunt kiezen die je ontzorgen tijdens het regelen van een afscheid.  dit een stuk makkelijker voor je maken. Zoals het afsluiten van een islamitische uitvaartverzekering,  waarmee je de kosten van je begrafenis verzekert.

Afscheidsrituelen

Bij elke uitvaart horen bepaalde afscheidsrituelen die bijdragen aan een passend afscheid. Veel culturen hebben hun eigen rituelen. Zoals het wassen van het lichaam of het opzeggen van een dua voor overledenen. Dit is een islamitische smeekbede, waarbij de nabestaanden bidden voor het welzijn van de doden.

Er zijn ook veel moderne afscheidsrituelen, zoals het loslaten van wensballonnen, een kleine heteluchtballon met een persoonlijke boodschap erin. Of het planten van een herinneringsboom met een deel van de as van de overledene, zodat hier een nieuwe gedenkplek kan ontstaan.

Begraven of cremeren

De eerste belangrijke vraag is of iemand gecremeerd of begraven wilt worden. Vaak geeft men dit zelf al aan en is dit vastgelegd in een uitvaartverzekering. Zo niet, dan beslissen de nabestaanden voor de overleden persoon. Je kunt kiezen voor een crematie of voor een begrafenis op een begraafplaats naar keuze. Er zijn ook verschillende natuurbegraafplaatsen in Nederland waar je begraven kunt worden op een prachtige plek in de natuur.

Zelf regelen of verzekeren

Je kunt ervoor kiezen om een uitvaart zelf te regelen, of je kunt het door een uitvaartverzorger laten verzorgen. Deze kijkt samen met jou naar alle opties en neemt het regelwerk op zich. Daarnaast kun je kiezen voor een uitvaartverzekering waarmee de kosten van de uitvaart worden gedekt en je automatisch alle hulp krijgt toegereikt die je nodig hebt.

Soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn speciale uitvaartverzekeringen, zoals een islamitische uitvaartverzekering. Bij een geldzekering kun je het geld gebruiken naar eigen inzicht, dus bijvoorbeeld voor een eeuwig graf. Of een natura uitvaartverzekering, waarbij je een pakket uitvaartdiensten verzekert Denk hierbij aan een standaard kist, uitvaartlocatie, en rouwbrieven.

Ook bestaat er een kapitaal uitvaartverzekering. Hierbij krijgen de nabestaanden een geldsom uitgekeerd waar de uitvaart van kan worden betaald. Hiermee heb je de keuzevrijheid om een afscheid in te vullen op een authentieke manier, met bijvoorbeeld een bijzondere kist en een unieke plek waar de ceremonie kan worden gehouden. Dit laatste vergt iets meer organisatie, maar als je een goede uitvaartbegeleider inschakelt kan deze je overal bij helpen.