Hoe kun je op een veilige manier ankeren?

anker aanleggen

Heb je uit het aanbod van ankers de beste keuze voor jouw boot kunnen maken? Dan ben je in staat om jouw boot op een veilige manier op het water te laten dobberen. Als je gaat ankeren, is het echter wel zaak om met meerdere factoren rekening te houden. Zo moet je goed rekening met het anker en de ankerketting houden, maar bijvoorbeeld ook met andere boten.

Het is niet eenvoudig

Zou je verwachten dat je gewoon het anker overboord kunt gooien? En verwacht je dat de ankerketting zichzelf daarbij perfect uitrolt? Dan kom je van een koude kermis thuis. Alle ervaren schippers weten namelijk dat ankeren absoluut niet zo makkelijk is. Je moet namelijk met meerdere zaken rekening houden. Hoe je precies kunt ankeren, lees je hieronder.

Stap 1: zoek een goede ankerplek uit

Ten eerste moet je op zoek gaan naar een goede ankerplek. Dit is een plek waar je het anker veilig uit kunt gooien en waar je andere boten niet in de weg ligt.

Stap 2: kijk goed naar de waterdiepte en de windkracht

Vervolgens is het zaak om goed naar de waterdiepte en de windkracht te kijken. Aan de hand van deze facetten kun je namelijk bepalen hoe lang de ankerketting moet zijn. Ook is het zaak dat je goed naar de bodem van het water gaat kijken. Om welke bodemgesteldheid gaat het bijvoorbeeld? Mocht jouw anker voor bepaalde bodemgesteldheden niet geschikt zijn, is dat uiteraard iets om heel goed rekening mee te houden.

Stap 3: leg alle ankergerei klaar

Heb je bepaald waar je jouw boot wilt gaan ankeren? En weet je precies wat de windkracht is, wat de windrichting is, wat de waterdiepte is en wat de bodemgesteldheid is? Dan is het zaak om alle ankergerei klaar te gaan leggen. Je kunt hierbij denken aan het anker zelf, maar uiteraard ook aan de ankerketting. Op dit moment kun je ook alvast bepalen hoeveel ketting je moet gaan steken.

Stap 4: vaar naar de ankerplek toe

Vervolgens is het zaak om langzaam naar de ankerplek toe te varen. Maakt de vaarrichting hierbij ook nog uit? Ja, absoluut. Het is namelijk zaak dat je tegen de wind in gaat varen. Mocht je met de wind mee varen, is het niet mogelijk om te ankeren. Jouw boot krijgt namelijk daardoor teveel snelheid mee, waardoor het anker zich niet in de grond kan ‘slaan’.

Stap 5: haal de vaart uit jouw boot

Ben je op de gewenste ankerplek aangekomen? Dan is het zaak om de vaart zoveel mogelijk uit jouw boot te halen. Dit doe je door achteruit te slaan. Verder is het hierbij dus ook van belang dat je écht tegen de wind in vaart. Alleen op die manier kun je alle vaart uit jouw boot halen.

Stap 6: vaar rustig achteruit en laat het anker zakken

Als je op de juiste plek aangekomen bent, kun je rustig achteruit varen. Op dat moment dien je het anker geleidelijk en rustig in het water te laten zakken.

Stap 7: leg de ankerketting vast

Is het anker in de grond vastgeslagen? Dan kun je ankerketting op jouw boot vastleggen. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is jouw boot nog even in zijn achteruit te zetten. Door nog iets naar achteren te varen, kun je het anker volledig vasttrekken.

Stap 8: hijs de ankerbol

Tot slot is het advies om de ankerbol te hijsen. Hiermee geef je aan andere boten aan dat je voor anker ligt. Mocht je op het water overnachten, is het zaak om in het donker een ankerlicht te voeren.