Gezellig picknicken in het Oosterpark

Oosterpark Amsterdam

Het wondermooie Oosterpark is gelegen in Amsterdam-Oost in de Oosterparkbuurt. Het stadspark is niet minder dan 12 ha groot. Het Oosterpark was het eerste grootste park van de stad Amsterdam dat in 1891 aangelegd werd. In die tijd waren er twee kleine parken het Sarphatipark en het Vondelpark.

De staat vond dit immers niet genoeg en de stad wilde uitpakken met een groter initiatief. Het Oosterpark in Amsterdam is ontworpen door een Engelse architect Leonard Springer en in het midden van het park bevindt zich een slingerende vijver met daarin een heel klein eilandje.

Monumenten in het Oosterpark

In het Oosterpark staat een bijzonder monument dat in 2002 officieel werd ingehuldigd door onze voormalige koningin Beatrix. Het betreft het Nationaal monument slaverijverleden. Het initiatief werd in 1999 genomen door het Landelijk Platform Slaverijverleden. Het ontwerp dat je kan aanschouwen in het Oosterpark stelt mensen voor in allerlei rare bewegingen.

Het monument is ontworpen door Erin de Vries, een Surinaamse kunstenaar. Op 1 juli 2007 verklaarde minister van cultuur Ronald Plasterk dat er in Nederland te weinig aandacht wordt gegeven aan het verleden van de slavernij. Dankzij dit monument worden de mensen toch weer even herinnerd aan die erbarmelijke tijd.

Nationaal monument slaverijverleden

Picknicken in het Oosterpark

In het Oosterpark te Amsterdam is bijna alles toegelaten. De Amsterdammers nemen dan ook op een zonnige middag steevast een heerlijke picknick mee om onder de blakende zon even te genieten van een hapje en een drankje. In de zomermaanden spelen er kleine festivals zoals Appelsap of een ander bruisend festival. Let wel op dat de Amsterdammers fier zijn op hun Oosterpark en het wordt niet op prijs gesteld om afval achter te laten. Je kan alles kwijt in de daarvoor bestemde vuilbakken.

Bereikbaarheid Oosterpark

Als je van het Centraal Station vertrekt, neem je het beste de metro richting Gaaserplas 53 of Gein 54. Je stapt vervolgens uit bij de halte Wibaustraat en vervolgens sla je bij de stoplichten rechtsaf. Bij het volgend stoplicht dat je tegenkomt sla je linksaf richting het Oosterpark. Na ongeveer vijftig meter bevindt zich de hoofdingang.

Mocht je met de auto komen dan volg je de borden Amsterdam A1 tot de ringweg Amsterdam-Oost (A10). Neem de afslag richting het centrum en sla linksaf bij de Gooiseweg. Na het viaduct sla je na het vijfde stoplicht rechtsaf. Bij de derde zijstraat sla je rechtsaf op het ’s Gravesandeplein.

Adres Oosterpark

Oosterpark
1091 AC, Amsterdam

Be the first to comment

Leave a Reply