DeLaMar Theater

DeLaMar Theater

Het DeLaMar Theater is een van de grootste en meest veelzijdige theaters van Nederland. Het is gelegen in hartje Amsterdam aan de Marnixstraat 402. Je kunt er terecht voor theatervoorstellingen van bekende artiesten, grote musicals en indrukwekkende concerten. Daarnaast behoort de aangrenzende bioscoop Calypso ook tot het DeLaMar Theater, en kun je er terecht voor jouw event, congres of vergadering. Kortom, het DeLaMar Theater is een uitstekende plek voor een dagje uit met zijn tweeën, met het hele gezin of met je bedrijf.

De geschiedenis van het DeLaMar Theater

Het theater kent een lange geschiedenis. Het gebouw waarin het DeLaMar Theater gevestigd is, is niet oorspronkelijk gebouwd met als doeleinde er een theater van te maken. Voor de Tweede Wereldoorlog is het onder andere een school en een pakhuis geweest. Aan het einde van deze oorlog is het gebouw in brand gestoken.

Na de Tweede Wereldoorlog

In 1947 is het afgebrande gebouw weer opgebouwd door architect en aannemer Piet Grossouw. Sindsdien is het een theater. De naam De la Mar komt van de achternaam van Nap de la Mar, acteur en de schoonvader van Grossouw. Het theater krijgt al snel een goede naam. Binnen korte tijd treden bekende namen als Cor Ruys, Willy van Hemert, Wim Sonneveld en Wim Kan op. In 1952 heropent het theater na een verbouwing, waarbij er een aantal zaken verbeterd zijn. Zo zaten de stoelen comfortabel en was het zicht op het podium verbeterd. De naam van het theater werd hierbij veranderd naar het Nieuwe De la Mar Theater.

De opkomst van Joop van den Ende

Sinds 1973 is het Nieuwe De la Mar Theater het thuis van producent Joop van den Ende. Hij produceerde hier zijn eerste voorstelling, welke de basis vormde voor een jarenlange samenwerking. In de jaren ’80 komt het theater na het overlijden van Wim Kan in een dip te zitten. Het is toe aan iets nieuws en dat komt aan het begin van het nieuwe millennium. Met de hulp van de VandenEnde Foundation wordt het gebouw aan een grote renovatie onderworpen. De werkzaamheden duurden vijf jaar, maar sinds de heropening in 2010 is het theater succesvoller dan ooit. Sindsdien slaat de naam DeLaMar Theater op het gehele complex, terwijl het Nieuwe De la Mar slaat op enkel het theatergedeelte.

Groeien en aanpassen

Men kan er nu ook genieten van bioscoopfilms. Zo had het DeLaMar Theater in 2011 de première voor de film Gooische Vrouwen. Later datzelfde jaar ging het theater ook zelf toneelstukken produceren. De eerste productie Het geheugen van water was te zien in de zomer van 2012. Later dat jaar konden bezoekers genieten van de musical Hij Gelooft in Mij. Dankzij het succes van deze musical werden de dineermogelijkheden uitgebreid met een tweede restaurant. Hiermee heeft het DeLaMar laten zien dat het blijft groeien en bereid is om zich aan te passen aan de behoeftes van het publiek.

Bereikbaarheid van het DeLaMar Theater

Het theatercomplex is goed te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer. Het is aan te raden om in de Europarking aan de Marnixstraat, of in de parkeergarage Byzantium aan het einde van de Overtoom te parkeren. Vanaf beide locaties is het nog enkele minuten lopen naar DeLaMar.

Wanneer je parkeert bij Q-Park Europarking kun je in het theater een kortingskaart krijgen op de parkeerkosten. Met openbaar vervoer plan je je reis naar het Leidseplein. Je kunt hiervoor tramlijnen 1, 2, 5, 7 en 10 nemen, of buslijnen 142, 145, 170, 172 of 197. Vanaf de halte is het slechts een minuutje lopen naar het theatercomplex.

Be the first to comment

Leave a Reply