Cobra Museum

Cobra museum

Net even buiten onze hoofdstad vind je het Cobra Museum. Kunstliefhebbers kunnen in ons land hun hart ophalen. In Nederland zijn diverse galerieën en kunstmusea te vinden. Het Cobra Museum is een prachtig museum in Amstelveen, gewijd aan de moderne kunst. In het museum vind je onder andere schilderijen, sculpturen en etsen van bekende namen zoals Karel Appel, Corneille en Lucebert.

De Cobragroep

De Cobragroep werd in november 1948 opgericht in Parijs. Cobra staat voor de hoofdsteden van de landen waar de oprichters vandaan komen, namelijk: COpenhague, BRuxelles en Amsterdam. Het doel van de oprichters was om in hun werk weer terug te keren naar de basis. Het werk moest een vrije en spontane uitdrukkingswijze hebben. De inspiratie haalden de kunstenaars onder andere uit het werk van kinderen en van geesteszieken.

Ook in Nederland veroorzaakte deze COBRA beweging een ware kunst revolutie. Niet langer was kunst gebonden aan de esthetische normen van de toen heersende klassenmaatschappij, maar was er plaats voor de natuurlijke drang tot expressie.

Ook het Surrealisme werd een belangrijke stroming binnen deze groep.

Moderne Kunst

In het Cobra museum is het erfgoed van deze revolutionairen goed zichtbaar. Het is dé plek waar het gedachtengoed van de Cobra beweging in leven wordt gehouden.

Het museum staat vol met levendige werken waar je uren naar kan kijken. Er worden regelmatig tentoonstellingen gehouden van diverse Cobra leden en kunst uit de tijd van de Cobra beweging.

In het museum vind je niet alleen de werken terug van bekende Nederlandse Cobra kunstenaars, maar ook onder andere uit Denemarken, België en Frankrijk. Hier vind je werken van bijvoorbeeld de kunstenaars Henry Heerup, Asger Jorn, Reinhoud en Jacques Doucet. Iedere kunstenaar heeft zijn eigen handtekening, maar allen beschikken over de bekende Cobra identiteit.

Daarnaast biedt het museum educatieve activiteiten aan voor geïnteresseerden. Voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs is er lesmateriaal beschikbaar en kunnen de kinderen als klassenuitje een bezoekje brengen aan het museum.

Ervaren museumdocenten nemen de kinderen mee langs de kunstwerken en vertellen alles over de bijzondere kunstenaars. Deze docenten staan open voor alle vragen die de kunstwerken bij de kinderen oproepen.

Workshops in het Cobra Museum

Het Cobra Museum is een plek voor jong en oud. Iedere zondag vind er een kinderatelier plaats waar je tussen 11.00 en 14.00 gewoon kan aanschuiven. Kinderen mogen onder begeleiding aan de slag met verf en restmaterialen om hun eigen kunstwerk te creëren. Het kinderatelier is geheel gratis.

In het museum is er de mogelijkheid voor kinderen om hun partijtje te vieren. Onder begeleiding van een enthousiaste professional mogen de kinderen zelf aan de slag met een onderwerp naar keuze. Na de workshop praten de kinderen na met de groep over hun werk en over het proces ernaartoe.

Mensen die geïnspireerd zijn geraakt door het museum, kunnen hier gelijk aan de slag. Er worden in het Cobra museum ook regelmatig workshops gehouden voor alle leeftijden. Om hier aan deel te kunnen nemen moet je wel eerst reserveren. Sommige workshops zijn gratis, voor anderen wordt er een bijdrage gevraagd.

Be the first to comment

Leave a Reply